Gulas austriac

 

Retete de gulas sunt multe , si fiecare are specificul ei .
Gulasul este o reteta foarte veche , care se face la ceau .


S-a raspandit din Campia Panonica , incet, in multe tari si fiecare si-a pus amprenta asupra retetei.
 La inceput a fost pregatit cu carne de vitel dar o data cu raspandirea lui pe alte meleaguri a fost folosita carne de porc , oaie, cal  sau in combinatie .
Reteta pe care azi o propun este un gulas austriac, foarte aromat dar facut pe aragaz la foc mic.
Cel mai important lucru este sa alegeti o carne buna , de preferinta de vitel pentru ca fierbe mai repede si sa va inarmati cu rabdare .

Ingrediente:
-500 gr carne de vitel
-300 gr ceapa
-2 catei usturoi
-1 lingura otet din vin alb
-1 lingura pasta de rosii
-10 gr boia dulce
-5 gr boia afumata
-1/2 lingurita boia iute sau fulgi de chili (se poate inlocui cu ardei iute)
-1/2 lingurita seminte de chimen
-300 ml supa de vita/pui/legume sau chiar apa
-2 linguri untura
-1 fir de cimbru
-sare
-piper

Mod de preparare

Carnea o taiem in cubulete mai mari



Ceapa o taiem marunt si intr-un tuci , sau o oala cu fund gros o punem la calit in untura. Cand ceapa este moale adaugam pasta de rosii si supa sau apa . Boiaua o amestecam cu otetul de vin alb si le punem in oala .


Punem carnea si lasam sa fiarba la foc mic , amestecand din cand in cand  pana cand scade la jumate . 

Daca carnea nu este moale atunci mai trebuie sa adaugati supa sau apa ,dar obligatoriu sa fie calda . Daca mai trebuie sau nu adaugata supa/apa depinde de vasul in care gatiti gulasul .

Semintele de chimen le maruntim intr-un mojar si le adaugam peste carne . Asezonam cu sare si piper, punem si usturoiul pisat  si mai lasam 10 minute sa fiarba .

Se serveste cald alaturi de cartofi copti , galuste de paine sau orice garnitura doriti .





Comentarii