Dobos

De ceva vreme am vrut sa pregatesc un dobos ,dar imi era groaza sa fac foile . La Simona noastra ,draga , am gasit o reteta de dobos cu foi coapte in tava . Vreau sa va spun ca au iesit super bine , data viitoare vor iesi si mai bine . A fost o prajitura dulce dar foarte gustoasa . A fost apreciata de toti invitatii la ziua Oanei .  Am facut portie dubla si am facut foarte bine pentru ca altfel nu era suficient .
Multumesc Simona. Mai multe retete ale Simonei le gasiti pe blogul ei Pumpkinmona.blogspot.ro/


Pentru foi:
6 oua
1 praf de sare
120 gr zahar
120 gr faina
40 gr unt

Pentru crema:
3 oua
200 gr zahar
200 gr ciocolata 80 % cacao
1-2 linguri esenta de rom
1-2 linguri unt
250 gr unt gras 80%
2 linguri cacao

Pentru caramel:
1 cescuta zahar
1 cescuta apa
1 lingura esenta rom

Mod de preparare

Pentru foi:
Albusurile le batem cu un praf de sare. Adaugam zaharul si continuam mixarea pana obtinem o bezea.
Untul il topim si il racim iar cand este rece frecam galbenusurile adaugand treptat untul .
Galbenusurile se adauga peste bezea si se mixeaza pana la incorporare.
Se adauga faina si se amesteca cu o spatula cu miscari de jos in sus usor ca sa scoatem cat mai putin aer din albusuri.
 Se imparte compozitia in doua parti aproximativ egale si se pune in cele doua tavi mari ale aragazului, tapetate cu hartie de copt.
Se uniformizeaza aluatul de foi si se coc la 170-175 grade pentru 15 minute.
 Dupa ce sau racit se indeparteaza hartia de copt si se taie fiecare foaie in trei parti egale.


Pentru crema:

Ouale impreuna cu zaharul si romul, le punem pe baie de aburi, amestecam continuu pana se topeste zaharul. Dupa dizolvarea zaharului mixam ouale.
Separat se topeste ciocolata cu 1 lingura unt. Cand este rece o adaugam peste amestecul de oua, treptat mizand continu.
Inr-un castron , separat , mixam untul impreuna cu cacao . Untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Adaugam treptat in unt crema de ciocolata pana cand terminam de incorporat tot.
Crema o punem la frigider pentru maxim 30 minute.


Pentru caramel:
Zaharul ,apa si romul le-am pus intr-un ibric pe foc mic. Amestecam din cand in cand ,iar cand siropul incepe sa se lege si sa scada stam langa el si amestecam incontinu . Va incepe sa se coloreze , iar cand are culoarea chihlimbarului oprim focul . Luam o parte dintr-o foaie de aluat copt si turnam caramelul pe ea. Cand inca este cald caramerul taiem in formele dorite (eu am traiat triunghiuri mici ). Lasam deoparte si asamblam.


Asamblare:
Pe un platou asezam prima foaie, o ungem cu crema (crema o impartim cam egal ) si nivelam. Punem crema si peste ultima foaie si asezam bucatile cu caramel .


Se pune la frigider cel putin pentru cateva ore .


Este minunat .
  



Comentarii