Un tortulet simplu cu aroma de nuca prajita si usor
acrisor datorita cremei de lamaie . Am optat prentru o crema preparata cu lapte
de soia si cu amidon . Amidonul folosit in crema o face mai fina , dar se poate
folosi foarte bine si faina de grau .
Acest tortulet a fost preparat in perioada in care era
foarte cald afara si eu am optat sa coc blatul in Slow Cooker,oala minune.
Blatul se poate coace in cuptor si o sa iasa la fel de bun , poate
chiar mai bun .
Ingrediente:
Blat:
-4 oua
-4 linguri zahar
-4 linguri nuca macinata
-3 linguri faina
-1/2 lingurita bicarbonat
-1/2 plic praf de copt
-1 lingurita esenta rom
-30 gr fulgi de ciocolata
Crema:
-3 linguri zahar
-1 pastaie vanilie
-0.5 lapte de soia
-2 galbenusuri
-sucul si coaja unei lamai Bio (20 ml suc )
-3 linguri amidon (sau faina)
-200 ml frisca lichida
Mod
de preparare
Blatul
Am folosit pentru blat vasul de la Slow Cooker care
are un diametru de aproximativ 18 cm , dar se poate folosi o tava rotunda cu diametru
de 20 cm pe care punem hartie de copt.
Nuca am prajit-o putin in cuptor si apoi am macinat-o.
Intr-un bol spargem ouale impreuna cu zaharul si
esenta de rom si le batem pana cand nu se mai simte zaharul.
Adaugam nuca , fulgi de ciocolata , faina , praful de
copt si bicarbonatul si omogenizam bine.
Turnam compozitia in vasul de copt.
Eu am pus la Slow Cooker si l-am copt 2 ore la
temperatura mica, invartind din cand in cand vasul si am mai sters capacul de
cateva ori.
Daca se coace in cuptor atunci preincalzim cuptorul la
180 grade si coacem blatul pentru 20 minute sau pana cand trece testul
scobitorii .
Lasam blatul la racit .
Crema
:
Galbenusurile le amestecam cu zaharul,semintele de la
pastaia de vanilie (eu am pus si pastaia si cand a fost crema fiarta am
indepartat-o) si amidonul turnand usor laptele .
Amestecam continu ca sa nu se
formeze cocoloase. Razuim si coaja de la o lamaie bio.
Punem vasul pe foc mic si amestecam pana cand obtinem
o crema ca si o budinca.
Lasam la racit acoperita cu o folie alimentara ca sa
nu se formeze crusta .
Frisca o batem foarte bine separat.
Cand este rece crema storcem lamaia si omogenizam . Incorporam frisca in crema si
dam putin la frigider. Gustati crema sa vedeti daca trebuie mai acrisoara, si se
mai poate adauga putina lamaie .
Blatul il taiem in jumate si il umplem cu ¾ din crema
.
Asezam jumatea de blat ramasa si intindem crema ramasa
pe toata suprafata tortului.Decoram cu fructe,menta,ciocolata sau cu orice
altceva doriti.
P.S
Pastaia de vanilie dupa ce scoatem semintele din ea o putem pune intr-un borcan
cu zahar pudra pentru a obtine zahar vanilat sau intr-o sticla cu alcool pentru
a obtine esenta de vanilie .
Comentarii
Trimiteți un comentariu